Λίγα λόγια για τις gruyeres (γκριγιέρ)
Gruyere
Δημοσιεύτηκε στις 28/10/2020 4:31 μ.μ.
|
Νέα Προϊόντα,
Η Gruyère ( γκριγιέρ ) είναι από τους πρόγονους της Ελβετικής τυροκομίας. Το όνομα της προέρχεται από το χωριό Gruyère στο καντόνι του Φριμπουρ. Ανάλογα με την εποχή τυροκόμισης και τον χρόνο ωρίμανσης η Gruyère αποκτά πολλές παραλλαγές που αλλάζουν ουσιωδώς την ποιοτική της βαθμίδα. Αξίζει να σημειωθεί πως η Gruyere γίνεται από νωπό γάλα, γεγονός που σημαίνει πως η φυσική τροφή των αγελάδων (που δίνουν αποκλειστικά γάλα στις gruyeres), επηρεάζει σημαντικά την ποιοτική βαθμίδα και άρα τα βοσκοτόπια από όπου προέρχεται το γάλαα (υψόμετρο, έκθεση στον ήλιο και γενικώς η βιοποικιλότητά του) είναι ουσιώδης παράγοντας για την ποιότητα του γάλακτος. Η απλή της εκδοχή φέρει το όνομα Gruyère και αποτελεί τυροκόμιση από βοσκοτόπια που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Fribourg καθόλη την διάρκεια του χρόνου. Αν τα γάλατα προέρχονται από θερινές τυροκομήσεις και από βοσκοτόπια άνω των 600 μέτρων που δίνουν και το πιο πλούσιο και ποιοτικό γάλα τότε η Gruyère αυτή ακολουθείτε από το όνομα Alpage. Οι αλπικές Gruyères είναι συνήθως ωριμασμένες κατά ένα έτους τουλάχιστον. Όταν η ωρίμανση μιας τυπικής Gruyère ξεπερνά τους 5 μήνες τις ονομάζουν reserve, κάτι που συναντάμε και σε άλλα τυριά πλην του Gruyère όπως το Tete de Moine. Gruyères εξαιρετικές γίνονται και στα χωριά Appenzel και Etivaz που έχουν αναγνωριστεί και αυτά ΠΟΠ τυριά.